Tatoeage en zonbescherming

Zon versus tatoeage
Elke keer als het warm weer zich aandient, trekken legio mensen naar buiten voor uitstapjes naar het strand en verschillende outdoor evenementen, al dan niet met een aan zonlicht blootgestelde oude of nieuwe tatoeage.
Wat veel van deze mensen niet weten, is dat de zon zeer gevaarlijk voor een tatoeage is en niet alleen een pijnlijke zonneverbranding kan veroorzaken, maar dat frequente zon verbranding over een langere periode het uiterlijk van uw inkt volledig kan vernietigen.

Zon verbranding van een nieuwe tatoeage
Wanneer uw tatoeage gloednieuw is, is deze uiterst kwetsbaar en als uw nieuwe tatoeage verbrand, gebeuren er verschillende dingen met uw huid.
Vertraagd herstel – Als uw tatoeage beschadigd raakt terwijl het nog steeds bezig is om te genezen, zal de tijd die het nodig heeft om te helen verder toenemen.
Blaarvorming – Vooral als de zon verbranding ernstig is, kan het er toe leiden dat de tatoeage begint te zwellen en blaren gaat vormen en potentieel permanente schade aan het gebied toebrengen (en niet te vergeten een verhoogd risico op huidkanker in de toekomst).
Weergave – Zon verbranding op een tatoeage kan problemen met het vervagen en of fragmentatie van de inkt veroorzaken, wat betekent dat u waarschijnlijk terug naar uw artiest / behandelaar zult moeten gaan voor een touch-up.
Bovendien, wanneer uw artiest / behandelaar gelooft dat het uw eigen onzorgvuldigheid was welke heeft bijgedragen aan de schade van uw tatoeage, dan zullen ze de touch-up alleen onder vergoeding doen.
Irritatie – Zon verbranding kan de gevoelige, genezende huidcellen die rond het getatoeëerde gebied irriteren, waardoor er jeuk, een branderig gevoel en huiduitslag kan ontstaan.
Infectie – Zon verbranding kan leiden tot het openen van uw wond en het verkleinen van haar vermogen om bacteriën te het bestrijden, waardoor de kans op infectie wordt verhoogd en er daarmee permanente beschadiging van uw tatoeage kan ontstaan.

Zon verbranding van een oude / bestaande tatoeage
Omdat de zon verbranding van een nieuwe tatoeage veel schadelijker is dan de zon verbranding van een oude(re) tatoeage, betekent dat niet dat er ook bij een oude(re) tatoeage geen blijvende schade veroorzaakt kan worden na verbranding van door de zon.
Bij blootstelling van uw huid aan intens zonlicht en agressieve UV-stralen, zullen de huidcellen veel sneller schilferen, dat is waarom mensen met een zon brandverbranding sneller en meer vervellen. Bij zo’n vervelling is er een grotere  kans dat uw tatoeage sneller vervaagt, omdat kleine inkt deeltjes in de vervelling worden mee getrokken.
De donkere kleur van de inkt absorbeert bovendien meer zonlicht en warmte, waardoor deze gebieden eerder en meer verbranden dan omliggende ongetatoeëerde huid.  Maar ook extreem licht tatoeages, welke veel witte inkt bevatten, zijn bijzonder kwetsbaar voor sterk, intens zonlicht.

Tatoeëerinkt versus zonlicht
Sommige kleuren hebben meer kans om te vervagen
Niet alle kleuren tatoeëerinkt hebben dezelfde samenstelling en de mate van vervagen kan variëren, afhankelijk van de kleur van de inkt. De leeftijd van uw tatoeage zal een bijdrage leveren aan de vervaging, maar zonlicht zal de meeste schade toebrengen.

Tatoeage kleuren en mate van vervagen
Zwart: zwarte inkt zal pas na een heel lange tijd vervagen, maar over het algemeen zal een zwarte tatoeage die goed is gezet, bijna niet vervagen.
Blauw en paars: deze kleuren zullen uiteindelijk verdwijnen, maar in een trager tempo dan de andere kleuren, maar bij een goede bescherming, kunnen ze lang mooi blijven.
Roze en rood: ook deze kleuren zullen vervagen als ze niet goed worden ingesmeerd.
Geel, groen en oranje: deze kleuren zullen snel vervagen al ze niet goed worden ingesmeerd.
Wit: witte inkt ziet er na blootstelling aan zonlicht al snel slecht uit, probeer bij een witte tatoeage zoveel mogelijk uit de zon te blijven en zeker goed te smeren.

Tips
Uit het zicht is vaak out of mind. Dat mooie stuk op uw rug, aan de achterkant van uw schouder, of op uw kuit zal eerder vervagen dan een tatoeage dat bij uzelf in het zicht staat. Want wanneer u uw tatoeage niet zelf ziet, zult u deze vergeten in te smeren. Tatoeages op plekken waar ze niet worden bedekt bij het dragen van korte mouwen of korte broeken / rokjes zullen ook eerder verkleuren, omdat deze eerder worden blootgesteld aan zonlicht. Vervaging zal dan ook eerder plaatsvinden door langdurige blootstelling, dan door een eenmalige verbranding. Probeer uw tatoeages dan ook zoveel mogelijk af te dekken en maak het insmeren onderdeel van uw dagelijkse routine.

Kun je een nieuwe tatoeage al insmeren met een zonnebrandcrème?
De meeste mensen weten dat de zon voor alle tatoeages, ongeacht hoe nieuw of oud deze zijn, uiterst schadelijk is. Echter, veel mensen weten niet wat de effecten kunnen zijn van een zonnebrandcrème op een nieuwe tatoeage en welke problemen deze tijdens de genezing van de tatoeage zou kunnen veroorzaken.

Wanneer een tatoeage is gezet, is het eigenlijk een grote open wond totdat de huid eromheen begint te herstellen en regenereerd.
Tijdens de genezing van een tatoeage, wordt het gebied meestal uiterst gevoelig voor veel factoren, die een onbeschadigde huid prima aankan. Zonnebrandcrème aanbrengen op een nieuwe tatoeage kan leiden tot diverse problemen die zelfs het herstel van de huid kan verlengen en / of schade aan uw tatoeage kan toebrengen.

Redenen voor het afraden van het aanbrengen van een zonnebrandcrème op een nieuwe tatoeage:
Agressieve chemicaliën Veel commerciële zonnebrandmiddelen bevatten chemische stoffen, die zeer agressief voor gevoelige gebieden van de huid kunnen zijn (zoals nieuwe tatoeages).
Deze chemische stoffen kunnen leiden tot roodheid, irritatie, huiduitslag, jeuk en wanneer ze vaak worden toegepast op een nieuwe tatoeage, kunnen ze het vervagen / verliezen van kleur in dit gebied veroorzaken.

Kunstmatige kleur- & geurstoffen Veel zonnebrandmiddelen die u in een supermarkt haalt bevatten kunstmatige kleur- en geurstoffen om het product aantrekkelijker te maken. Nieuwe tatoeages kunnen echter uiterst gevoelig zijn voor deze kunstmatige toevoegingen en zelfs kunstmatige ingrediënten in zepen en lotions hebben de mogelijkheid om irritatie van een nieuwe tatoeage te veroorzaken.

Dikte Wanneer een nieuwe tatoeage aan het genezen is, vereist deze veel frisse lucht (zuurstof) om de huid efficiënt te regenereren.
Het probleem met het aanbrengen van een laag zonnebrandcrème over een nieuwe tatoeage, dat het de tatoeage afdekt en ervoor zorgt dat er geen zuurstof bij de wond komt welke juist voor het herstel moet zorgen.
Een ander probleem is dat, wanneer de zonnebrandcreme uiterst royaal op de huid wordt gesmeerd, deze een barriere vormt op de huid. Deze laag zorgt voor een warme en vochtige omgeving tussen de crème en de huid, wat de perfecte omgeving is voor het gedijen en vermenigvuldigen van bacteriën en ziektekiemen, waardoor het risico van infectie gigantisch toeneemt.

Kleverigheid Zonnebrandcrème is meestal vrij plakkerig, vaak blijven er dan ook korrels zand, gruis en vuil in zitten. Hiermee vergroot u de kans dat deze korrels in uw tatoeage terecht komen welke beschadigingen en infecties van uw tatoeage kunnen veroorzaken.

Wat kunt u doen om uw nieuwe tatoeage tegen de zon te beschermen?
Nieuwe tatoeages zijn in feite een open wond en dus zeer gevoelig. Het is daarom aan te raden om contact met direct zonlicht volledig te vermijden, zo’n 2 tot 3 weken totdat de tatoeage zichtbaar volledig is genezen.
Mocht u toch naar buiten gaan, probeer dan in de schaduw te blijven en de tatoeage afgedekt te houden met donkere kleding (lichtere kleding is over het algemeen minder geschikt voor het tegenhouden van de schadelijke UV-stralen van de zon).

Wat kunt u doen om een oude / bestaande tatoeage tegen de zon te beschermen?
De zon is de ergste vijand van uw tatoeage en langdurige blootstelling aan de zon kan het tempo waarin uw tatoeage vervaagd en verkleurd aanzienlijk bevorderen.
Om het schadelijke effect van de zon en huidveroudering tegen te gaan is het goed om dagelijks een SPF te gebruiken; ook in de winter of op bewolkte dagen.
Smeer je op zonnige dagen om de twee uur in, en als je veel zweet of gezwommen hebt nog een keertje extra.
Smeer voldoende; voor je gezicht zeker een halve theelepel crème.
Blijf op het heetst van de dag uit de zon (tussen 11:00 – 15:00 uur), draag een hoed, pet en/of zonnebril.

Een ideale zonnebescherming
– Een ideale zonnebescherming is een crème: spuitbussen, poeders, oliën en andere vormen van zonnebrandmiddelen kunnen een plek overslaan, omdat u niet gemakkelijk kunt zien waar ze zijn verspreid. Een crème smeert ook beter dan andere typen zonnebescherming.
– Waterdichte crèmes zijn een goed idee als u van plan bent op zwemmen in de zon. Vermijd oliën als ze niet veel bescherming bieden en nog steeds uw inkt kunnen te vervagen.
– Is vochtinbrengend en vriendelijk voor de gevoelige huid.
– Heeft een SPF van 15 of hoger: als u lichte huid, gebruik een hogere SPF. Vergeet niet te vaak te herhalen!
– Geeft een breed spectrum aan bescherming tegen UV/UVA en UVB stralen. Chemische filters trekken in de huid en absorberen hier de uv-straling. Fysische filters leggen een laagje op je huid en weerkaatsen als het ware het licht.
Goede filters:
Tinosorb S & M
Titaniumdioxide
Zinkoxide
Uvinul-A-Plus
Ensulizole
Uvinul T150
-En zorgt dat uw tatoeage zo lang mogelijk als nieuw blijf!

Zorg er voor dat uw zonnebescherming het volgende niet bevat:
– Vitamine A of Retinyl palmitaat. Terwijl vitamine A goed voor je huid is, hebben recente studies aangetoond dat het toepassen op uw huid en het vervolgens blootstellen van uw huid aan direct zonlicht slecht voor je is.
– Oxybenzone. Studies suggereren dat deze verbinding allergische reacties kan veroorzaken en oestrogeen dat van nature in uw lichaam voorkomt kan imiteren op een nadelige manier.
– Eusolex 6300
– Para Amino Benzoic Acid
Onderzoeken laten namelijk zien dat deze na aanbrengen op de huid in urine worden teruggevonden. Dit zou kunnen betekenen dat deze stoffen makkelijk door het lichaam opgenomen worden.

Believa Tattoo Sunprotect
Wij raden Believa water resistent Tattoo Sunprotect SPF 50 (100 ml) aan.
Dit is een speciaal ontwikkelde huidcrème voor getatoeëerde huid als bescherming tegen de zon.
Getatoeëerde gebieden voelen warmer aan en reageren vaak gevoeliger bij zonlicht, de getatoeëerde huid moet daarom juist beschermd worden tegen de schadelijke UVA-straling. In tegenstelling tot de UVB-stralen, komen pijnvrije UVA stralen nog dieper binnen en kunnen de celstructuur op de lange termijn kunt wijzigen. Dit kan leiden tot zonne allergieën, huidveroudering, pigment stoornissen en zelfs huidkanker. Believa Tattoo Sunprotect crème zorgt voor een hoge bescherming met een UVB factor van + 50 en een UVA sun protection factor +95.
Breng de zonnecrème ca. 20 minuten vóór aanraking met de zonnestralen aan. Voor een optimale bescherming herhaald u deze handeling meerdere malen per dag. In het bijzonder na het zwemmen, wanneer u zweet of na het drogen. Smeer rijkelijk, want kleine hoeveelheden verminderen de beschermende werking aanzienlijk. Waar mogelijk, moet de intensieve middagzon worden vermeden.

Believa-Tattoo Sunprotect SPF 50 (100 ml) ingredienten: AQUA, C12-15, ETHYLHEXYL, ALKYL, TRIAZONE, BENZOATE, BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE, STEARATE, ETHYLHEXYL SALICYLATE, GLYCERIN, OCTOCRYLENE, POTASSIUM CETYL PHOSPHATE, CETYL ALCOHOL, TITANIUM DIOXIDE (NANO), PHENYLBENZIMIDAZOLE SULFONIC ACID, GLYCERYL STEARATE, CYCLOPENTASILOXANE, TRIS-BIPHENYL TRIAZINE (NANO), CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, TRIACONTANYL PVP, AMINOMETHYL PROPANOL, PHENOXYETHANOL, ETHYLHEXYL BIS-ETHYLHEXYLOXYPHENOL METHOXYPHENYL TRIAZINE, PANTHENOL, ACRYLATES/C10-30 ALKYL ACRYLATE CROSSPOLYMER, ALUMINA, SIMETHICONE, CAPRYLYL GLYCOL, DECYL GLUCOSIDE, PIROCTONE OLAMINE, DIETHYLHEXYL SODIUM SULFOSUCCINATE, TITANIUM DIOXIDE, TETRASODIUM EDTA, PROPYLENE GLYCOL, BUTYLENE GLYCOL, DISODIUM PHOSPHATE, SILVER CHLORIDE, XANTHAN GUM.