Wat is een tatoeage?

Wat gebeurt er met je huid wanneer er een tatoeage wordt gezet?

Medisch beschouwd raakt je huid gewond tijdens het tatoeëren en wordt er een pigment (kleur) in de huid gedeponeerd. De deeltjes van het pigment zijn te groot om door ‘lichaamseigen opruimcellen’ in je lichaam afgevoerd te worden, waardoor de kleuren in je huid blijven zitten.

De huid is opgebouwd uit twee verschillende lagen die weer uit verschillende weefsels bestaan, de buitenste laag heet de opperhuid en de laag daaronder wordt de lederhuid genoemd. De opperhuid is opgedeeld in meerdere lagen, de buitenste laag bestaat uit dode, sterk afgeplatte cellen die zorgen voor extra bescherming, onder deze moeilijk doordringbare laag huid (in de lederhuid) wordt de tatoeage geplaatst.

Hoe diep wordt er gestoken?

Dat is afhankelijk van de soort en de omvang van je tatoeage. Meestal gaat de naald met het pigment tot zo’n 2 mm diep de huid in en bereikt daar de lederhuid. Wanneer de inkt de lederhuid bereikt, ‘schrikt’ de huid van de onbekende stof, maar de pigmentdeeltjes zijn té groot om weggevoerd te worden en de huid moet dus op een andere manier regelen dat zij niet door de stof beschadigd wordt. Dat doet de lederhuid door de inkt in te kapselen, op deze manier ontstaan er letterlijk bolletjes inkt die de huid geen schade aanrichten. Hierdoor kunnen ze altijd onder de huid blijven zitten en deze beschermingsreactie van de huid is dus ideaal om permanente versiering op de huid aan te brengen.

Wat is een blow out?

Als er te diep of te schuin wordt gestoken, verloopt / waaiert de kleur in het gedeelte onder de lederhuid, het zogeheten subcutane weefsel, en dat kan ongewenste schaduwen ofwel een blow out veroorzaken.

Waarom vervagen sommige tatoeages?

Na verloop van tijd, vernieuwt de opperhuid en verzwakt de helderheid even. Om te voorkomen dat dode huidcellen zich opstapelen, is het raadzaam om de volledig geheelde tatoeage regelmatig te scrubben. Wat echter nog belangrijker is, is om je tatoeage te beschermen tegen de zon. Gebruik daarom altijd een verzorgende crème met een SPF factor erin.

Kan je littekens overhouden?

Als er te diep getatoeëerd is kunnen er littekens ontstaan, maar ook als er slecht onderhoud is gepleegd en als eventuele korsten eraf worden gepeuterd. Laat je huid daarom goed genezen, dat voorkomt littekens.